top of page

Wat kilootjes afvallen, maar vooral je lekkerder in je vel gaan voelen? Start met intermittent fasting!

cvanveen0

Wat kilootjes afvallen, maar vooral je lekkerder in je vel gaan voelen? Start met intermittent fasting

 

Vasten of intermittent fasting, je hoort er steeds meer over. Het lijkt een overgewaaide hype vanuit de VS, maar dat is het zeker niet. Binnen de Ayurveda wordt het al eeuwen toegepast om lichaam en geest in balans te brengen. Toen ik er voor het eerst van hoorde, moest ik wennen aan het idee. Werd er niet altijd gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd op de dag was? Toch ben ik het gaan proberen, want jeetje, wat een gezondheidsvoordelen levert het op. Eerlijk: ik moest er echt even doorheen, maar had het daardoor des te harder nodig. Nu vind ik het heerlijk, het geeft zoveel rust in je lichaam. En het is net als met zoveel dingen, je moet het zelf ervaren!

 

Het idee van vasten is je lichaam de tijd geven om de laatste maaltijd te verteren, te transporteren en op te nemen. In de periode dat je niet eet, krijgen je organen even de tijd om bij te komen. En dat is heel gunstig voor je spijsvertering, je mind en je energie. Het is namelijk niet alleen een gezonde manier om wat kilo’s te verliezen. Je lichaam wordt er gezonder van, je krijgt meer energie en ook je concentratie verbetert. Het is goed voor je hormoonhuishouding en het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel.  Dit zijn maar een paar voorbeelden van een lange rij. En het mooie is dat je deze gezondheidsvoordelen al kunt bereiken door wat (kleine) aanpassingen in je dagelijkse eetpatroon.

 

Intermittent fasting kun je op verschillende manieren toepassen. De bedoeling is dat je flexibel wordt in je eetmomenten. De meest gebruikte vastmethode is een periode van een x-aantal uur op een dag niet te eten, gevolgd door een x aantal uren wel eten. Een toegankelijke methode is de 16:8-methode. Dan eet je 16 uur op een dag niet, in de periode van 8 uur plan je je eetmomenten. Dit betekent eigenlijk niet meer dan dat je het tijdvak waarin je eet, verkleint tot 8 uur.  Als je je avondmaaltijd om 18 uur eet, dan zou je de volgende ochtend om 10 uur weer mogen eten. Misschien klinkt dit heel lang, maar van die uren slaap je er ook toch zeker wel 7 tot 8.

 

Je hoeft ook niet minder te eten, maar wel minder vaak. Probeer de eetmomenten te beperken tot 2 à 3. Als je in die 8 uur blijft ‘grazen’ en tussendoortjes eet, komt je spijsvertering nog niet tot rust. En dat is wel wat we willen. Voor veel mensen is het even wennen om na de avondmaaltijd niks meer te eten. Of beter gezegd te snacken. Want dit is wat we doen. We hebben nog een lekker wijntje verdiend en dat tv-programma kijkt toch lekkerder weg met een zak chips op je schoot. Niet leuk om te horen, maar dit gedrag heb je jezelf aangeleerd.  Het is de moeite waard om het jezelf weer af te leren. Je kunt echt zonder en je leven wordt er niet minder fijn door.

 

Om intermittent fasting in je leven te introduceren, is een goede opbouw belangrijk. Hier help ik je graag bij. Je lichaam is gewend om eens in de zoveel uur voedsel te krijgen. Alle alarmbellen gaan af als dat opeens niet zo is. Je krijgt een hongergevoel, wordt een beetje chagrijnig (hangry) en het kan zelfs zijn dat je misselijk wort. Je lichaam is er inmiddels aan gewend dat het kacheltje voortdurend wordt aangevuld en is wat lui geworden. Na een paar dagen worden die alarmbellen al een stuk minder. Geef je lichaam de tijd om eraan te wennen. Vraag jezelf af of je echt trek hebt als je lichaam deze signalen geeft.

 

Denk je nu: ’Dat kan ik echt nooit, ik MOET eten!’. Dan ben jij de aangewezen persoon om te starten met intermittent fasting. Ervaar je weleens  ineens een gevoel van flauwte als je een tijd niet gegeten hebt, heb je erge behoefte hebt aan suikers of heb je energiedips  gedurende de dag? Dan is de kans groot datje ongevoeliger bent geworden voor insuline en je daardoor geen stabiele bloedsuikerspiegel meer hebt. Juist een reden om te starten met intermittent fasting. Stel het niet uit, maar begin gewoon. Ik help je graag om het je wat makkelijker te maken.



 
 
bottom of page